Rangorde - Puppyren.nl

Rangorde

 

Rangorde

Van nature zijn honden roedeldieren. Binnen een roedel heerst er een rangorde. Een rangorde is belangrijk voor u en uw hond om problematisch gedrag te voorkomen, maar hoe maakt u nu de rangorde duidelijk aan uw hond?

De roedelleider heeft de meeste privileges en mag bijvoorbeeld als eerste eten en paren. De roedelleider beschermt zijn privileges om leider te kunnen blijven. Ondergeschikte honden zullen  proberen hoger in de rangorde te komen om zo meer privileges te krijgen. Hoe meer privileges de hond heeft des te groter het aandeel van zijn genen in de volgende generatie zal zijn.

Rangorde bepalen

Een verkeerde verhouding tussen baas en hond is de oorzaak van veel gedragsproblemen bij een hond. Om deze problemen te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u en uw gezinsleden of huisgenoten hoger in de rangorde staan dan uw hond. Om dit duidelijk te maken aan uw hond zijn een aantal manieren voor:

- Maak het hondenvoer van uw hond klaar in zijn bijzijn. Vervolgens gaat u zelf eten en geeft u uw hond zijn eten pas nadat uzelf klaar bent met eten. De roedelleider eet tenslotte altijd als eerste. Hier moet u consequent in zijn vanaf het moment dat uw hond bij u in huis komt. Het is ook niet verstandig om uw hond te voeren wanneer u zelf aan tafel zit. Dit zal uw hond sneller en vaker laten schooien wanneer u rustig aan tafel wilt eten en de hond zal denken dat hij hoog in de rangorde staat omdat hij tegelijk met u eet.

- Ieder spelletje dat u met uw hond speelt met door u worden gestart, gewonnen en beëindigd. Wanneer u bijvoorbeeld samen met uw hond met speelgoed speelt dan neemt u deze na afloop mee en legt u deze buiten het bereik van uw hond.

- Op straat bepaalt u welke route wordt gelopen en laat uw hond niet als eerste door de deuropening of andere nauwe doorgang gaan. De roedelleider leidt namelijk de roedel en bepaald waar de roedel heen gaat. Wanneer uw hond al voor u heeft bepaald waar u heen moet lopen, neem dan bewust een andere afslag en loop een andere route.

-  Ga niet naar uw hond toe, maar laat uw hond naar u toekomen.

- U bepaalt wanneer de hond aandacht krijgt. Het is niet erg om de hond af en toe te negeren wanneer hij om aandacht vraagt. U kunt ook de hond af en toe bij u roepen om hem aandacht te geven wanneer hij bijvoorbeeld ergens rustig ligt.

- U moet ervoor zorgen dat u hoger in de rangorde staat dan uw hond. U hebt dus de beschikking over de beste plaatsen in het huis zoals de bank of het bed. De hond moet altijd plaatsmaken voor de baas, laat uw hond dus niet op deze plaatsen liggen.

- De hond moet de commando’s van u altijd opvolgen. Het is dus verstandig om geen commando’s te gebruiken wanneer u met uw hond in een situatie zit waarin de kans klein is dat de hond uw commando opvolgt. Leer uw hond een commando goed aan in een rustige omgeving, waarin hij niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld andere honden. Wanneer uw hond een commando goed onder de knie heeft kunt u een commando ook in een lastigere situatie gaan gebruiken.

Het is niet verstandig om kleine kinderen alleen achter te laten met uw hond. Kinderen tot ongeveer 12 jaar hebben een afhankelijke rang. De hond ziet het kind in deze leeftijdscategorie alleen hoger in de rangorde staan wanneer de ouders thuis zijn.

rangorde 2

Meerdere honden

Wanneer u in het bezit bent van meerdere honden bepalen de honden onderling de rangorde. U moet de honden de mogelijkheid geven om dit onderling te bepalen. Schrik dus niet van confrontaties die af en toe tussen de honden kunnen plaatsvinden. U moet alleen ingrijpen wanneer het echt uit de hand dreigt te lopen, maar doe dit niet te snel want hierdoor kunt u juist een rangordestrijd in stand houden. Wanneer er geen duidelijke rangorde heerst, weten de honden niet waar ze aan toe zijn en ervaren ze vaak en snel stress. Honden hebben behoefte aan duidelijkheid en een rangorde in een roedel geeft ze deze duidelijkheid. Hebben uw honden onderling een rangorde bepaald, bevestig dit dan door de hoogste rang van uw honden als eerste eten te geven.

De leeftijd, het formaat of geslacht van een hond is niet bepalend voor rangordeverdeling. Een hond die het langste bij u in huis is, staat niet automatisch bovenaan de rangorde. Het karakter van een hond is wel sterk bepalend voor de rangordepositie die een hond opeist. Een dominante of zelfverzekerde hond heeft meer de neiging om een zo hoog mogelijke rang te verkrijgen dan een onderdanige hond. Ongeacht de leeftijd, het formaat of geslacht. De rangorde is een continue dynamisch proces en kan in verloop van tijd ook veranderen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »